Gamer Laptop vs Gamer PC

A számítógépes játékok kedvelői tudják, milyen teljesítményre van szükségük, ha komoly 3D grafikás megjelenítést igénylő játékokat akarnak futtatni. Gyakran találkoznak viszont a dilemmával: asztali vagy hordozható számítógépet válasszak?

Gamer Laptop vs Gamer PC

Végső soron gyakran az egyéni preferenciák alapján választunk, de segíthet meghozni a döntést, ha a specifikációk összevethető adatain kívül még néhány szempontot megismerünk. Ebben segítünk ma.

Asztali számítógép játékra

A hordozható számítógépekkel szemben a PC-k legfőbb előnye az átépíthetőség. A fő komponensek (alaplap, processzor, videókártya) cseréjével javítható a gép teljesítménye, növelhető az élettartama. A régi alkatrészeket pedig gyakran még eladhatóak a bővítés után, így a befektetés részben megtéríthető.

A nagy teljesítmény nagy hűtésigénnyel is jár, ami az asztali számítógépekben sokkal könnyebben megoldható. A hűtést hűtőbordák vagy akár vízhűtés támogatja. A csendes üzem, ami az egyik legfontosabb ergonómiai szempont a játékra alkalmas számítógépeknél, szintén erőssége az asztali gépeknek.

Hátrányuk viszont, hogy erősen helyhez kötöttek: nemcsak nehézkes, de nem is tanácsos a mozgatásuk, mivel az alkatrészek elmozdulhatnak, sérülhetnek.

A játékélményt veszélyeztetheti az akkumulátor hiánya is, ami pótolható ugyan szünetmentes táp beszerzésével, de ez plusz költséget jelent.

Hordozható számítógép játékra

A notebookok legfőbb előnyei az asztali számítógépekkel szemben nyilvánvalóak: a hordozhatóság, és hogy a beépített akkumulátor miatt folyamatos áramellátás nélkül is szakadatlan a játékélmény.

A legtöbb új kiadású gamer notebookhoz kiváló minőségű, 120 vagy 144 Hz-es kijelző jár.

Az asztali számítógépekkel szemben viszont egy nagy hátrányuk, hogy nem bővíthetőek, a főbb alkatrészek legfeljebb ugyanarra a típusra cserélhetők hiba vagy elöregedés esetén.

További gyenge pontjaik a PC-kkel szemben: a melegedés és a zajszint. Még a kifejezetten játékra szánt notebookoknak is magas a zajszintje: az asztali számítógépek átlagos 35 decibeljével szemben nem ritka a 45-50 decibeles zajszint a maximális teljesítmény mellett.

Egy jó hűtéssel felszerelt asztali számítógép 65 fok körüli átlagos belső hőmérsékletével szemben a legtöbb gamer notebooknál 85-90 fok körül mozog az átlag, bizonyos hőmérséklet felett (95-100 fokos komponens hőmérsékletek esetén) pedig a processzor és a VGA drasztikusan visszaveszi a teljesítményt, hogy a komponensek lehűlhessenek. Ez az ún. thermal throttling.

Ennek hiányában a számítógépet akár tönkre is tehetné a folyamatos üzem a maximális teljesítmény melletti magas hőfokon. És míg egy asztali számítógép esetén a hűtés javítása egy egyszerű bővítéssel megoldható, addig egy notebook hűtése a gyártón múlik.

Bár az ergonómia főként egyéni ízlés kérdése, sokan ebből a szempontból is az asztali gépeket preferálják a notebookokkal szemben.

A rendszeres szerviz a hosszú élet titka

A játékra használt számítógépeket - asztali vagy hordozható gépeket egyaránt - érdemes rendszeresen szervizeltetni, különösen ha melegedési problémát tapasztalunk.

A melegedési problémák orvosolhatók tisztítással, hűtőpasztázással, alkatrészcserével vagy bővítéssel, notebook esetén olyan kiegészítőkkel, mint pl. egy jó minőségű hűtőpad.

A karbantartásban és a teljesítmény javításában szervizünk áll rendelkezésre, a számítógépek és kiegészítők kiválasztásában pedig üzletünk munkatársai segítenek.

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.