A nyomtatóválasztás szempontjai

Sokaknak nehézséget okoz, hogyan válasszák ki és tartsák karban otthoni nyomtatójukat. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani mai bejegyzésünkben.

A nyomtatóválasztás szempontjai

Az első és legegyszerűbb kérdés, amivel szűkíthetjük a nyomtatóválasztás kérdéskörét: van-e szükségünk színes nyomtatásra vagy elég a fekete-fehér? Bár célszerűnek tűnik fenntartani a lehetőséget, hogy színesen is nyomtathassunk otthon, sok vásárlónak több nyűg mint haszon fenntartani egy színes nyomtatót, mint egy fekete-fehéret. Egy színes nyomtató fenntartása költségesebb és bonyolultabb lehet, és ha a színes patron kifogy, feketét sem enged nyomtatni, amíg a színes patront nem cseréljük. Ezért csak akkor érdemes színes nyomtatás funkcióval ellátott nyomtatót vásárolnunk, ha tudjuk, hogy rendszeresen ki fogjuk használni ezt a funkciót.

A második kérdés:  milyen alap- és extra funkciókat várunk el egy nyomtatótól? Például kell-e másolnia és scannelnie is, vagy elegendő a nyomtatás? Szükségünk van-e duplex (kétoldalas) nyomtatásra, vagy elegendő az egyoldalas nyomtatás? Igénylünk-e wifi eléréssel ellátott nyomtatót, hogy mobil eszközeinkről is tudjunk közvetlenül nyomtatni? – A nyomtatáson felüli igények befolyásolhatják a nyomtató árkategóriáját, ezért érdemes a nyomtatóvásárlás előtt átgondolnunk, melyek az elengedhetetlen, a fontos és a kevésbé fontos igényeink egy nyomtatóval szemben.

Az utolsó kérdés pedig a technológia: tintás (patronos) vagy lézer (toneres) nyomtatót válasszunk-e?

A nyomtatók fajtái

A lézeres nyomtatók legnagyobb előnye a tintás nyomtatókkal szemben, hogy nem kell félni a beszáradástól, akkor sem, ha hosszabb ideig használaton kívül vannak. Legnagyobb hátrányuk otthoni használatra a vásárlás és a fenntartás költsége. A mono (fekete toneres) nyomtatók otthoni használatra is elfogadható árkategóriában vannak, de a színes lézernyomtatókban a tonerek ára miatt nem is érdemes gondolkodnunk.

A tintás (patronos) nyomtatók esetén a legfontosabb előttünk álló dilemma a nyomtató kiválasztásakor, hogy egy olcsóbb nyomtatót szeretnénk drágább fenntartással, vagy drágább nyomtatót választunk, amibe nagyon gazdaságosak a patronok. Ennek a kérdésnek az eldöntésében leginkább az segít, ha átgondoljuk, mennyit fogunk nyomtatni.

Ha a színes nyomtatás is az igényeink közé tartozik, kétpatronos (fekete + trikolor) vagy több patronos színes nyomtatók közül választhatunk. A kétpatronos nyomtatók előnye, hogy a nyomtatófejet maga a patron tartalmazza, így ha a ritkább használat miatt be is szárad a nyomtatófej, a probléma patroncserével megoldható, nem szükséges a nyomtatót szervizelni vagy cserélni.

A kétpatronos nyomtató egyik hátránya, hogy ha az egyik szín kifogy, az egész színes patront cserélni kell. Ezt a problémát megoldja, ha olyan nyomtatót választunk, amiben az egyes színeket külön patronok tartalmazzák, így azok külön és gazdaságosan cserélhetők. Emellett mivel a több patronos nyomtatók specialitása a színes nyomtatás, sokkal szebb színeket is várhatunk. Megéri tehát ezt választanunk, ha sokat szeretnénk színesben nyomtatni.

A több patronos színes nyomtatók hátránya viszont, hogy a nyomtatófej nem a patronban, hanem a nyomtatóban van, így a nyomtatófej beszáradás esetén költséges lehet annak cseréje, vagy akár meg sem éri szervizelni a nyomtatót. Így ennél a nyomtatófajtánál, még jobban, mint bármelyik patronos nyomtató esetén, különösen figyelnünk kell rá, hogy rendszeresen minden színt használjunk, megelőzve ezzel a beszáradást.

Tippek otthoni nyomtatókhoz

Reméljük, hogy a fenti áttekintéssel segítettünk a megfelelő nyomtató kiválasztásában. Most következzen néhány tipp az otthoni nyomtatók fenntartásához!

Ahogy írtuk, a tintás (patronos) nyomtatók legnagyobb ellensége a nyomtatófej beszáradása, ezért figyeljünk rá, hogy rendszeresen – havonta legalább néhány oldalt – nyomtassunk minden színnel, amit a nyomtatónk használ.

Érdemes figyelnünk rá, mennyi festék van még a patronokban – ebben a legtöbb nyomtató segítséget ad. Ha gyakran nyomtatunk vagy ha ritkábban, de a festékünk már fogytán van, érdemes tartalék patront beszerezni, hogy ne érjenek váratlan meglepetések és kifogyott festék esetén azonnal cserélni tudjuk a patront.

A nyomtatófej beszáradását vagy szennyeződését gyakran a patron kifogyásának hiszik (ez utóbbi átalában úgy jelentkezik, hogy a nyomtató "csíkozva", egyenetlenül nyomtat), ekkor nem új patronra, hanem egy tisztításra van szükség. Érdemes szervizünkkel konzultálni, mielőtt új nyomtatópatront vásárolunk. 

Sok panasz érkezik, hogy a patron vagy toner túl hamar kifogy, kevesebb oldalt nyomtat, mint amennyi a leírásában szerepel. Ehhez érdemes tudni, hogy a vállalt oldalszám az ISO szabvány szerint 5%-os lefedettséggel értendő - a legtöbben ennél nagyobb lefedettségben nyomtatnak.

Alacsonyabb áruk miatt népszerűek az utángyártott tintapatronok a piacon. Érdemes azonban észben tartani, hogy ezek általában alacsonyabb tintaminőséggel is dolgoznak, így csökkenthetik a beépített nyomtatófejes nyomtatók élettartamát. Emellett az utángyártott kellékanyagok használata garanciavesztéssel is jár, így érdemes mérlegre tennünk, hogy valóban megéri-e utángyártott patront választanunk.

Ez a nyomtatóválasztás egyik jellemző dilemmája: ami olcsóbb, gazdaságosabb is?

Reméljük, hogy segíthettünk a leggyakoribb kérdések megválaszolásában. További kérdésekkel keressék bizalommal kollégáinkat! 

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.