Biztonsági mentés otthon és kisvállalkozásokban

Adattárolási irányelvek és praktikák otthoni és kisvállalati környezetben.

Biztonsági mentés otthon és kisvállalkozásokban

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, adataink mentése, és a biztonsági mentés tárolása fontos kérdés mind a személyes, mind az üzleti életben. Beszéltünk a biztonsági másolatok tárolásának lehetőségeiről, és az adatmentési megoldásokról, amelyeket nagy adatmennyiséggel dolgozó vállalkozásoknak ajánlunk megfontolásra.

De mi van a magánszemélyekkel és kisvállalkozásokkal?

A felhő alapú szolgáltatások magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak ugyanúgy elérhető, akárcsak egy nagyvállalat számára, olcsó vagy akár ingyenes lehetőségekkel. Hátránya viszont, hogy a szolgáltatók csak korlátozott adatmennyiségre adnak lehetőséget, és az adatkeret növekedélésével nagyban drágulhat a szolgáltatás.

A felhő alapú szolgáltatás mellett ugyanúgy készülhetnek biztonsági mentések saját eszközökre.

A biztonsági mentések aranyszabálya

Ahogy az adatbiztonságról szóló cikkünkben hangsúlyoztuk, a biztonságos adatkezelés alapszabályai, hogy

  • adatainkról mindig készítsünk biztonsági másolatot, és
  • a biztonsági mentésünket tároljuk biztonságosan, az eredeti adatainktól (fizikailag és logikailag) elkülönítve.

A biztonsági mentések módszerei

A biztonsági mentések készítésének két alapvető módszere a klónozás és az inkrementális mentés.

Klónozásról akkor beszélünk, ha a teljes adatmennyiséget másoljuk (pl. egy biztonsági mentést egészében felülírunk az új változattal). Idő- és energiaigényes művelet, amit azonban nem mindig lehet megkerülni.

Az inkrementális mentés gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ekkor ugyanis csak a változásokat másoljuk át egy korábbi mentésbe. Ha tehetjük, válasszuk az inkrementális mentést! Egy egyszerű példa: ha fotóinkról készítünk biztonsági mentést, ne másoljuk át ismét a teljes mappát, csupán a legutóbbi mentés óta keletkezett képeket. Sok alkalmazás automatikusan megteszi ezt helyettünk, pl. a Google fiók felhő szolgáltatása vagy az Apple Time Machine-ja is inkrementális mentéssel dolgozik.

A biztonsági mentések eszközei

Több lehetőség áll előttünk, ha az adatok tárolásán gondolkodunk.

Merevlemez

Egy merevlemez megbízható, jó ár-érték arányú megoldás adataink tárolására. Nagy előnye, hogy adataink súlyos meghibásodás esetén is visszanyerhetők egy merevlemezről. Figyelni kell rá azonban, hogy védjük a külső behatásoktól, mivel mechanikus alkatrészeket tartalmaz, ezért sérülékenyebb.

SSD

Az SSD a merevlemezeknél sokkal gyorsabb (öt-hétszeres írási sebességgel büszkélkedő) adattárolási eszköz, de sajnos jelentősen drágább kevésbé megbízható megoldás. Meghibásodása esetén gyakran lehetetlen visszaállítani róla az adatokat.

Optikai lemez

Az optikai lemezek (DVD, BluRay) egy közepesen jó ár-érték arányú megoldást képviselnek. Kezelésük kissé körülményes lehet, mivel kisebb a kapacitásuk, mint pl. egy merevlemezé, így azonos adatmennyiség tárolásához több lemezre van szükség, és a lassú írási sebesség sem mindig szól mellettük. Az adatok hosszútávú tárolására azonban kiváló megoldás, hiszen jó minőségű lemez esetén adatainkat akár 100 évre is biztonságban tudhatjuk.

Flash drive

A flash drive (pen drive) az adattárolók közt kilóg a sorból, mivel bár alacsony ára miatt vonzó és sokan használják adatmentésre, ez egyáltalán nem ajánlott. Nem csak a tipikusan lassú írási sebesség miatt, hanem mert egyszerűen nem erre a feladatra termett. Az adatok hosszútávú tárolására nem megbízható eszköz: feladata az adatok könnyű mozgatása, nem pedig az adatok tárolása!

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.