Green IT

A környezettudatos trendek egyre nagyobb teret hódítanak a hétköznapjainkban — és nem véletlenül.

Green IT

A zöld választások nagy távlatokban óvják a szűkebb és tágabb környezetünket, rövidebb távon pedig nemcsak hogy spórolhatunk velük, de gyakran értékteremtő szerepük is van a családunk vagy a cégünk életében.

A környezettudatosság az informatikában, a “Green IT” Magyarországon még gyerekcipőben jár, de világszerte egyre többen felismerik, mennyi lehetőséget rejt. Nem is csoda, hiszen az informatika behálózza a mindennapjainkat — így természetes, hogy a tudatos választásoknak nyoma marad a mindennapi életünkben.

Gondold újra!

A tudatosság sokszor nem azt jelenti, hogy hatalmas változásokat kell eszközölnünk a folyamatainkban vagy a technológiánkban — egyszerűen csak azt, hogy jobban odafigyeljünk rájuk, és felfedezzük azokat a lehetőségeket, ahol egy módszerünket vagy eszközünket le tudjuk cserélni egy zöldebb megoldásra.

Sajnos sokan elszalasztják ezeket a lehetőségeket, amikor az olcsóbb, kisebb beruházással járó megoldásokat preferálják, és kevésbé számolnak a fenntartás költségeivel — legyen szó akár egy otthoni nyomtatóról, amelyik lassan melegszik így több áramot fogyaszt, vagy egy teljes szerverpark energia felhasználásáról. Az energiaigényhez hasonló fenntartási kérdés, amiben jó ha okosan döntünk és hosszabb távra gondolkozunk, hogy mennyire kellékanyag igényes és mennyire tartós egy informatikai megoldás. Milyen gyakran kell patront vagy tonert cserélnünk egy nyomtatóban? Mennyivel hosszabbíthatjuk meg az eszközünk élettartamát, ha odafigyelünk, mikor tesszük energiatakarékos- vagy alvó módba, mikor kapcsoljuk ki, mikor áramtalanítjuk?

Egy okosan kiválasztott és fenntartott eszköz vagy eszközpark költsége gyorsan megtérülhet és azután a takarékosság szellemében működik tovább. Azonban ha környezettudatos szemlélettel közelítjük meg a folyamatainkat is, az azonnali megtakarítást hozhat. Nem is kell bonyolultabb dolgokra gondolni, mint például hogy ha a dokumentumkezelésünkben az elektronikus, lehetőleg bárhonnan könnyen hozzáféhető felhő-alapú megoldásokat választjuk, azzal jelentősen tudjuk csökkenteni a nyomtatás és archiválás költségeit, vagy hogy a távmunka lehetőségeknek teret adva vagy a meeting-szemléletünket a telefonos- vagy videókonferenciák irányába terelve nagyot tudunk nyerni a szervezési és utazási költségeken.

A környezettudatos választásoknak pedig úgymond kellemes mellékhatásaik is vannak, amik pozitívan formálják otthonunkban élők vagy a cégünkben dolgozók mindennapjait. Egy gördülékenyebb dokumentumkezelési vagy kevesebb időt és erőforrást felemésztő kapcsolattartási folyamat javítja az együttműködést, gyorsít a folyamatokon, segíthet építeni az egymásba vetett bizalmat. Az olyan jó szokások, mint a használt tonerek vagy az elektrohulladék leadása az arra alkalmas pontokon, vagy odafigyelés az eszközök megfelelő áramtalanítására, hogy energiát spóroljunk és meghosszabbítsuk eszközeink élettartamát, lassacskán olyan szemléletbeli változásokat is magukkal hozhatnak, amik az informatikán túlnyúlva formálják pozitív irányba az életünket.

Általánosságban is elmondható, hogy a tudatosság az életünk bármely területén — beleértve az informatikai megoldásokat is — még több tudatosságot és pozitív változásokat hoz az életünk vagy cégünk életének többi területén is.

Segítünk!

Az informatika egy gyorsan változó terep, és az új megoldásokat vagy a régiek elavulását néha nehéz követni. Hasonlóan kemény dió lehet, hogy egy okos megoldást hogyan epítsünk be a megléfő folyamatainkba vagy azok helyére. Ha azonban szakértő szemmel nézünk a lehetőségek sorára, könnyebb olyan megoldásokat találni, amik ideálisan kombinálva a legjobb hatással lehetnek eszközparkunkra és az informatikai folyamatainkra, hogy azok környezettudatosabban, ezzel együtt pedig gazdaságosabban működjenek, és értéket adjanak az életünkhöz.

A Master Partner munkatársai már 20 éve segítenek partnereiknek a legjobb megoldások keresésében, követve nemcsak a hazai trendeket, de folyamatos képzéseken és külföldi konferenciákon való részvétellel mindig bővítve tudásukat, hogy jobbá tehessük vásárlóink és céges partnereink életét.

Együtt gondolkodva okosabb és tudatosabb döntéseket tudunk hozni. Keresse bátran kollégáinkat!

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.