Kártékony szoftverek a számítógépen

Kémprogramok, zsaroló programok, reklámprogramok, trójai programok, bányász programok és más kártékony szoftverek veszélyeztetik adataink biztonságát, eszközeink használhatóságát.

Kártékony szoftverek a számítógépen

A számítógépeinket veszélyeztető kártékony szoftverek köre már bőven túlnyúlik a klasszikus vírusokon: kémprogramok, zsaroló programok, reklámprogramok, trójai programok, bányász programok és más kártékony szoftverek veszélyeztetik adataink biztonságát, eszközeink használhatóságát.

Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt nagy figyelmet kell fordítaniuk számítógépeik védelmére a számítógépes vírusok és más kártékony szoftverekkel szemben, hiszen a kockázat nagy. A Világgazdaság szerint a két legnagyobb zsarolóvírus (a Petya és a WannaCry) csupán 2017 első felében közel 4 milliárd dolláros kárt okozott az üzleti szférában. 

“A jelentés egyik legfontosabb következtetése, hogy a vállalatoknak előtérbe kell helyezniük a hatékony biztonsági rendszerekre fordítandó kiadásokat, mivel egy biztonsági incidens általában nagyobb veszteséggel jár, mint amennyit a költségvetésük elbír. El kell engedniük azt a szemléletet, hogy a digitális biztonság mindössze az információk védelméből áll.” – mondta György László, a Trend Micro magyarországi területi képviselője a Világgazdaságnak adott interjújában

Ez a figyelmeztetés ugyanígy igaz a háztartásokra is: odafigyeléssel és kis befektetéssel nagy károk előzhetőek meg.

Hogyan védekezzünk a kártékony szoftverek ellen?

A legtöbb vírus, kártékony szoftver támadása legtöbb esetben megelőzhető néhány egyszerű lepéssél:

  • Használjuk az internetet ésszel! Ne nyissunk meg ismeretlen forrásból érkező fájlokat, ne látogassunk gyanús weboldalakat (a felugró ablakokkal és reklámokkal telezsúfolt oldalak különösen gyanúsak, egyes kártékony szoftverek akár reklámnak is álcázhatják magukat), ne adjuk ki adatainkat azonosítatlan kérőknek, és kezeljünk fenntartással minden sürgető, fenyegető vagy cselekvésre buzdító emailt, üzenetet (pl. váratlan nyereménnyel kecsegtető vagy azonnali veszéllyel fenyegető üzenetek).
  • Használjunk legális szoftvereket!
  • Használjunk biztonsági szoftvert (vírusirtót), és tartsuk naprakészen a frissítését.
  • Mindig készítsünk adatainkról biztonsági másolatot, és azt tároljuk biztonságosan.
  • Céges adatok esetében arra is érdemes figyelni, hogy a kritikus adatokat olyan számítógépen tároljuk, amely soha nem fér hozzá az internethez.

A legjobb vírusirtó programok

Ahogy a kártékony szoftverek szaporodnak, úgy szaporodnak a károk megelőzésére kínált választék a piacon, ezért érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

Egy nemrégiben összeállított lista szerint a leghatékonyabb fizetős vírusirtók a McAffee, a Norton és a Trend Micro. 

Ingyenes lehetőségekből is bőven van választék, a HVG ajánlását a Bitdefender és a Kaspersky vezetik. 

Fontos, hogy a legális szoftverek mellett az operációs rendszerünk is legális legyen, hogy hiszen pl. a Windows beépített biztonsági megoldásai számítógépünk védelmének egy erős vonalát képviselik.

Jellemző tévhitek a biztonsági szoftverekkel kapcsolatban

Ha lejárt, védtelen vagyok! – Ez nem egészen igaz: ha az előfizetésünk lejárt, a vírusirtónk még tovább dolgozik, az újonnan megjelent kártékony szoftverekről azonban nem kap frissítést. Így minél régebbi a vírusirtónk utolsó frissítése, annál védtelenebbek vagyunk. Ezért mindig tartsuk legálisan és naprakészen a védelmi rendszerünket!

Minél több, annál jobb! – Több vírusirtó telepítését nem ajánljuk, mivel egy jó védelmi szoftver eleve közel 100%-os védelmet nyújt, míg több biztonsági szoftver telepítése csak indokolatlanul lassítja számítógépünk működését – akárcsak sok kártékony szoftver, ami ellen védekezni akarunk.

Honnan tudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk?

A zsaroló vírusok látványos támadásai mellett több jel is utalhat arra, hogy kartékony szoftver fertőzi a számítógépünket. A gyakori lefagyás, kék halál, rendellenes működés, a számítógép lassúsága, számunkra ismeretlen programok futása a háttérben mind-mind lehet annak a jele, hogy számítógépünk fertőzött.

Ha gyanakszunk, érdemes szakértő segítséget kérni

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.