Kütyübiztonság (1. rész)

Személyes eszközeinket és rajtuk tárolt adatainkat mindannyian biztonságban szeretnénk tudni - legyen szó a laptopunkról, a táblagépünkről vagy okostelefonunkról.

Kütyübiztonság (1. rész)

Fontos a megelőzés

A személyes eszközeink és rajtuk tárolt adataink biztonságának igénye magában foglalja azt, hogy se eszközeink, se adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

A rosszindulatú kártevők és tipikus szoftveres támadások, adatlopás és feltörés megelőzésére az alábbi tanácsokkal tudunk szolgálni:

  • Friss operációs rendszer - Operációs rendszerünkhöz mindig engedélyezzük a legújabb frissítéseket.
  • Vírusirtó - Amennyiben operációs rendszerünk nem rendelkezik beépített vírusvédelemmel, vagy szeretnénk azt megerősíteni, telepítsünk megbízható vírusirtó szoftvert, és tartsuk azt frissen.
  • Jelszóvédelem, azonosítás - Védjük laptopunkat jelszóval, PIN kóddal, vagy ha rendelkezésre áll beépített lehetőség, arc- vagy ujjlenyomat felismeréssel. Laptopjainkat akár külső ujjlenyomatolvasóval is bővíthetjük.
  • Védjük jelszavainkat is - A jelszavak egyik nagy hátránya, hogy minél több és bonyolultabb (biztonságosabb) jelszót kell észben tartanunk, annál nagyobb az esélye, hogy jelszavainkat nem biztonságosan fogjuk tárolni (pl. jegyzetfüzetben, monitor sarkára tűzött cetlin, stb.). Ezért érdemes olyan jelszótároló programot használnunk, amely egybefogva és biztonságosan kezeli jelszavainkat. Így csak egy mesterjelszót kell észben tartanunk, míg a többi jelszavunkhoz, PIN kódunkhoz, belépési adatunkhoz ezen át férünk hozzá.

 A fentiek mind szoftveres tanácsok, eszközeinknek azonban fizikai védelmet is biztosíthatunk. Néhány lehetőség:

  • Lopásbiztos táska - Sok cég forgalmaz kifejezetten a laptopok és személyes tárgyak védelmét szolgáló, “zsebelés-biztos” táskát, hátizsákot.
  • Lakat - Egyes laptopokat a gyártók lakat foglalattal is ellátnak, amelyre a kerekpár lakathoz hasonló, számzáras lakat csatlakoztatható.
  • Riasztó - A laptopriasztók a laptophoz vagy a laptoptáskához csatlakoztatható készülékek, amik éles hangjelzéssel jelzik, ha számítógépünket megpróbálják eltulajdonítani.

Készüljünk fel a legrosszabbra

Sajnos nem mindig előzhető meg, hogy lopás áldozatává váljunk. Érdemes ezért előre gondokodni és biztosítani, hogy adataink akkor se kerüljenek illetéktelen kézbe, ha számítógépünket ellopják. Sőt, még esélyt is kaphatunk, hogy laptopunk visszakerüljön hozzánk.

Így készülhetünk fel:

  • Titkosítás - Beállíthatjuk egyes mappáink, fájljaink titkosítását, hogy azok a gépünk feltörése után is jelszóval védettek maradjanak.
  • Nyomkövetés - Nemcsak a mobil eszközök, de a laptopok esetén is megoldható, hogy információt kapjunk az eszköz hollétéről. Ennek hátránya, hogy csak akkor működik, ha a laptopunkat az internetre csatlakoztatják, de így is esélyt adhat arra, hogy ellopott vagy elvesztett számítógépünk visszakerüljön hozzánk.
  • Kémprogramok - A kémprogramokról elsősorban nem a minket segítő szoftverek jutnak eszünkbe. Pedig telepíthetők számítógépünkre olyan programok, amik változatos módokon segíthetnek minket abban, hogy védjük az elvesztett laptopon lévő adatokat, információt kapjunk a lopást elkövetőkről, sőt talán vissza is szerezzük elvesztett eszközünket. Érdemes tájékozódni a programok palettájáról, mert a nyomkövetéstől kezdve, a számítógép távoli titkosításán, törlésén át, egészen a számítógépet használó személy webkamerás megfigyeléséig terjednek a különböző kémprogramok lehetőségei.

Fontos, hogy ha lopás ér minket, mindig vegyük fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Hogyan tovább?

A fenti tanácsokon túl, amik nem egy laptop márkához vagy operációs rendszerhez kötődnek, a két legnagyobb operációs rendszer - a Windows és a Mac OS - további megoldásokat is biztosít használóinak. Mobil eszközeink - táblagépeink és telefonjaink - védelme pedig néhol hasonló, máshol pedig eltérő megoldásokat igényel, mint ami a laptopokra igaz.

Ezekre a mai cikkünk folytatásában térünk ki.

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.