Kütyübiztonság (2. rész)

A kütyübiztonságról szóló cikkünk második része termékkategória szerinti bontásban.

Kütyübiztonság (2. rész)

Előző írásunkban beszéltünk a személyes eszközeink és rajtuk tárolt adatok védelméről általában: hogyan óvhatjuk eszközeinket az adatlopás vagy a fizikai lopás ellen, hogyan őrizhetjük meg adataink biztonságát akkor is, ha laptopunkat elveszítjük, és hogyan kaphatunk esélyt rá, hogy az visszakerüljön hozzánk.

Sok tanács - például a lopásgátló kiegészítők használata, a jelszóvédelem, a szoftver frissen tartása, a biztonsági mentés, a titkosítás és nyomkövetés lehetőségeinek felderítése - általános elv, sőt nemcsak laptopokra, de telefonokra, mobil eszközökre ugyanúgy vonatkozik.

Érdemes azonban vetnünk egy pillantást azokra a lehetőségekre, amiket egy-egy operációs rendszer kínál, és hogy miben különbözhet mobiltelefonjaink, táblagépeink védelme a laptopokétól.

Windows vagy Mac?

A laptop piacon a két vezető operációs rendszer a Windows és a Mac OS. Hogy Microsoft Windowst futtató laptopot vagy Apple terméket választunk, gyakran egyéni preferencia kérdése, de még ha nem is ez a döntő tényező, érdemes megismernünk, melyik nagyhatalom milyen egyedi lehetőségeket kínál az adataink és eszközeink védelmére.

A Microsoft a Windows 10 operációs rendszerrel vezette be a Microsoft Hello bejelentkezőt, ami a szokásos jelszóvédelem alternatíváit kínálja. A Windows Hello segítségével - ha a laptop is rendelkezik a megfelelő hardwerrel - arcfelismerő, írisz szkenner vagy ujjlenyomat olvasó segítségével is bonyolíthatjuk a bejelentkezést a laptopunkon.

Egy másik Windows biztonsági megoldás a Windows BitLocker, amely egyes mappák, fájlok titkosítására ad beépített lehetőséget az operációs rendszeren belül, így nem kell külön programot beszereznünk erre a célra. Az így titkosított adatokat akkor is biztonságban tudhatjuk, ha laptopunkat elrabolják, elveszítjük, feltörik.

A BitLockerhez hasonló funkciót lát el a Mac OS-ben a File Vault, amely folyamatosan titkosítja a merevlemezünk tartalmát.

Lopás esetére a Mac OS a Find My Mac felhőalapú szolgáltatással készül, amely lehetővé teszi, hogy távolról nyomonkövessük laptopunk helyzetét, és akár törölni is tudjuk róla adatainkat. Mint más nyomkövető és távoli hozzáférést biztosító szoftvereknek, a Find My Macnek is hátulütője az, hogy csak akkor működik, ha Macbookunkat internetre csatlakoztatják.

Ha a laptopunkat nem is kaphatjuk már vissza, érdemes tudni, hogy a Mac OS elegáns megoldással készül a biztonsági mentések gyakran terhes feladatának elvégzésére, és így adataink egyszerű visszanyerésére. A Time Machine egy olyan beépített biztonsági mentés készítő megoldás, amely az első biztonsági mentést követően rögzíti az összes változást. Így nemcsak gyorsabb és helytakarékosabb az adatmentés, de a korábbi verziók visszakövetése is sokkal gördülékenyebb.

A mobiltelefonok védelméről

A mobil operációs rendszerek piacát az Android és az iOS vezeti. A mobiltelefonokra és táblagépekre ugyanúgy igaz, akárcsak a PC-kre és laptopokra, hogy a két nagy rivális között gyakran az egyéni preferencia dönt. Ami a biztonságot illeti, szerencsére nincs döntő érv egyik vagy másik ellen - sokkal inkább általános szempontokat érdemes megfontolnunk.

A jelszóvédelem ugyanúgy fontos, ha nem fontosabb része a mobil eszközeink, mint a laptopjaink védelmének. Mobiltelefonjaink is gyakran kínálnak alternatívákat a jó öreg PIN-kódos hozzáférésre: például alternatív jelszavakat (pl. mintarajzolás), arc- vagy ujjlenyomat felismerést.

Mobil eszközök lévén a helymeghatározás, távoli követés és letiltás magától értetődő része a mobil operációs rendszernek, de érdemes olyan mobilspecifikus lehetőségeknek is utánanéznünk, mint például a telefon kamerájának használata arra, hogy fényképet készítsen az illetéktelen használóról, vagy pánikgomb, pánikszolgáltatás, vészhelyzeti gyorshívók beállítása a telefonon.

Ami a telefonon tárolt adatokat illeti, sokan nem gondolnak rá, de ugyanúgy fontos a rendszeres biztonsági mentés készítése.

Mobileszközeink és a velük igénybevett szolgáltatások természetüknél fogva jobban ki vannak szolgáltatva annak, hogy nem várt költségeket generáljanak nekünk. Az ilyen kellemetlen meglepetéseket megelőzhetjük azzal, ha előrelátóan megfontoljuk az emeltdíjas számok, SMS-ek, szolgáltatások letiltását, a mobiladat- és roaming szolgáltatások beállításait testreszabjuk, és ha telefonunkat fizetésre is használjuk, többlépcsős megerősítést állítunk be.

Új kütyük, új lehetőségek

Vethetünk még egy pillantást egy egyre növekvő piac adta lehetőségekre: az okosórákra is.

Az okosórák gyakran a telefonhoz kapcsolódnak, annak külső perifériájaként működnek. Amellett, hogy érdekes kiegészítői lehetnek a mobileszközök élményvilágának, még biztonsági funkciókat is elláthatnak.

Az Apple okosórája, az Apple Watch például segíthet megtalálni kallódó telefonunkat pingelés segítségével, de beállítható rajta az a biztonsági funkció is, hogy riasztóként szolgálva éles hangjelzéssel riasszon, ha a telefonunk váratlanul eltűnik az óra közeléből.

Az okosórák piaca egy viszonylag friss, de egyre fejlődő terület, így érdemes az általa kínált lehetőségeken tartani a szemünket. 

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.