Nagy lehetőség előtt a térség logisztikai cégei

A járványhelyzet miatt bevezetett fejlesztésekkel a vállalkozások akár 80%-a is javíthatja országos és nemzetközi versenyképességét.

Nagy lehetőség előtt a térség logisztikai cégei

A járványhelyzet alatt hatalmas nyomásban dolgoznak a régió logisztikai vállalkozásai; nekik is nagyban köszönhető, hogy az élet a legnehezebb időszakban sem állt meg. A frontvonalban a kamionosokat és a sofőröket látjuk küzdeni, de a háttérben dolgozók is nagy erőfeszítéseket tesznek az üzletmenet fenntartására. Az áruszállítás színvonalát fenntartani ugyanis korántsem egyszerű: rengeteg munkavállaló kényszerült távoli munkavégzésre, ami nem várt kihívás elé állította a vezetőket, és számos olyan informatikai fejlesztést kellett végrehajtaniuk, amire egyáltalán nem voltak felkészülve. „Ha a térség logisztikai cégei ezt a lépcsőfokot most képesek megugrani, hosszú távon sokkal versenyképesebbek lehetnek az országos, de akár a nemzetközi partneri körben is.” – mondta Németh Patrik, a Master Partner informatikai szakértője.

Több tízezer embert érintettek a változások
Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében összesen 3.500 cég dolgozik a szállítmányozásban és raktározásban, ez a szektor közel 20.000 ember megélhetését biztosítja. A nehézségek, amelyekkel régiónk szállítmányozói most szembesültek, több tényezőből erednek. Sok cég még mindig a dokumentációja jelentős részét papíralapon kezeli. Egy olyan időszakban, amikor otthonról kellene dokumentumokat menedzselni, szinte lehetetlen helyzetek adódtak. De hasonlóan óriási többletmunkát és nagy nehézségeket jelentett a sofőrök és a dolgozók ellenőrzése, és az egész cégműködés átláthatóságának fenntartása a megváltozott körülmények között. „Sokan azt gondolják, hogy egy szállítmányozási cégnek elegendő, hogy legyenek kamionjai és sofőrjei. A valóságban azonban sokkal többről van szó. A vállalatvezetés és a napi szintű munkavégzés területein a távoli hozzáférés és az adatbiztonság is kulcsfontosságú a sikeres működéshez.” – mutat rá Németh Patrik, a Master Partner Számítástechnikai Kft. cégvezetője.

Az enyhítéssel sem szűnnek meg a nehézségek
Az elmúlt napok, hetek enyhítő intézkedései nyomán a cégek megkezdték a visszaállást a normál üzletmenetre. Ez a helyzet azonban újabb kockázatokat hoz magával, amelyek figyelmet érdemelnek a cégvezetőktől, felsővezetőktől. A munkatársak és eszközeik mozgásával, a napi rutin változásával az adatbiztonság, adatvesztés különösen érzékeny terület. „Egy komolyabb hackertámadás, vagy az ügyféladatok illetéktelen kezekbe kerülése rendkívüli károkat tud okozni. Sőt, ha valamelyik ügyfélhez a szállítmányozó partner hibájából jut be hacker vagy zsarolóvírus, az jó eséllyel az addig kiépített jó kapcsolat végét jelentheti a vállalkozásnak.” – figyelmeztet Németh Patrik.

Sok üzletet hozhatnak a most megszerzett digitális alapok
A Master Partner becslései szerint a térség logisztikával, szállítmányozással foglalkozó cégeinek 80%-a nagyban javíthatná versenyképességét felhőalapú irodai eszközökkel. Ez a helyzet lehetőség is egyben, hiszen ebben a folyamatosan változó helyzetben egy felkészült, versenyképes, digitális alapokon működő cég akár nyugati szomszédunknál is labdába rúghat a válság nyomán kialakuló piaci résekben, lehetőségekben.

Eredeti cikk:https://www.kisalfold.hu/pr/nagy-lehetoseg-elott-a-terseg-logisztikai-cegei-9887394/

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.