Számítógép-hálózatok

Ma már a legkisebb cégek, intézmények életében is természetes, sőt, a háztartások életében sem ritka az informatikai hálózatok jelenléte. Mai cikkünkben a számítógép-hálózatok világába adunk egy kis bepillantást.

Számítógép-hálózatok

Mik a számítógép-hálózatok?

A számítógép-hálózat vagy informatikai hálózat egy olyan rendszert takar, ami számítógépek és más informatikai eszközök (pl. nyomtatók, mobiltelefonok, táblagépek, PDA-k, kamerák, stb.) egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Ma már a legkisebb cégek, intézmények életében is természetes, sőt, a háztartások életében sem ritka az informatikai hálózatok jelenléte. Számítógép-hálózatot használunk például amikor több számítógép használ egy közös nyomtatót, vagy adatainkat egy megosztott mappában tesszük elérhetővé.

Az informatikai hálózatok előnyei

Az informatikai hálózatok feltalálásának fő oka a költséghatékonyság volt azáltal, hogy több munkaállomás osztozott a hálózatban elérhető erőforrásokon. A költséghatékonyság a mai napig a hálózatok egy nagy előnyét jelenti, hiszen a hálózatban használt eszközökkel (pl. közös nyomtatóval) beruházási és üzemeltetési költségeket spórolhatunk.

De ugyanekkora előny az informatikai hálózat által biztosított rugalmasság is. A közös munkát megkönnyítik a hálózat biztosította kapcsolat (pl. közös meghajtón elhelyezett adatok vagy hálózaton belüli kommunikációs lehetőségek), egy-egy eszköz meghibásodása esetén pedig egy jól kiépített hálózatban könnyedén veheti át egy másik a helyét, így egy javításra vagy cserére váró eszköz nem akasztja meg a cég munkafolyamatait.

Rugalmasságukból adódóan a jól kiépített számítógép-hálózatok könnyen testreszabhatóak és finomhangolhatóak is egy-egy cég vagy intézmény igényeihez igazodva. Például egy iskolában a tanári gépek számára gyorsabb internetsebesség biztosítható, mint a diákok számítógépeinek; egy cég menedzserei számára biztosítható az adatokhoz való távoli hozzáférés, míg a dolgozók hozzáférése egyes adatokhoz korlátozható, stb.

Hálózatok napjainkban

Az első számítógép-hálózatok természetesen vezetékes hálózatok voltak, amik a mai napig kétségtelen előnyökkel bírnak, mint például az olcsó kiépíthetőség, gyorsaság, megbízhatóság és biztonság.

A vezetékes hálózatok mellett a vezeték nélküli hálózatok a lehetőségek további sorát nyitották meg, több lehetőséget biztosítva a felhasználóknak és több feladatok látva el a cégek életében, mint valaha. A vezeték nélküli hálózatok könnyedén bevonják egy cég munkájába azokat az eszközöket, amik nélkül ma már nehezen képzeljük el a munkát: notebookokat, mobiltelefonokat, tableteket. Emellett az IP kamerarendszerek, az akár a világ másik részéről hozzáférhető erőforrások, a percre kész GPS helykövetés egy cég flottáján belül, a PDA-s adatfelvételek csak néhány példa a sorból arra, milyen lehetőségeket nyújt egy veheték nélküli informatikai hálózat.

Informatikai hálózatok kiépítése

Az informatikai hálózatok kiépítésekor érdemes néhány alapvető dologra figyelni. Fontos az előre tervezés, a jelenlegi és jövőbeli kapacitás megfelelő felmérése, és a technológia kiválasztása is. Egy rugalmatlan, alulbecsült kapacitású vagy gyorsan elavuló technikával kiépített hálózat azzal a lehetőséggel fenyeget, hogy nem tud lépést tartani a cég fejlődésésével, az igények változásával. Ha egy tervezési hiba miatt a hálózatot később újra kell építeni, az nagy költségeket ró a cégre, ami előrelátó tervezéssel és a megfelelő technológia kiválasztásával megelőzhető.

A számítógép-hálózatok másik Achilles-pontja lehet a biztonság. A számítógépeinket fenyegető veszélyekről bővebben írtunk korábbi cikkünkben – ezek egy része kivédhető ez informatikai hálózat gondos kiépítésével.

Informatikai hálózatok tervezéséhez és kiépítéséhez könnyedén nyújthatunk segítséget, keresse bátran munkatársainkat!

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.