Vízállóság

Amikor egy telefont vízállóként ajánlanak, gyakran az IP-számra hivatkoznak a gyártók és forgalmazók. De mit jelent ez valójában? Tényleg vízálló a telefonunk?

A telefonom vízálló! - De valóban az?

Amikor egy telefont vízállóként ajánlanak, gyakran az IP-számra hivatkoznak a gyártók és forgalmazók. De mit jelent ez valójában? Tényleg vízálló a telefonunk?

Az IP kifejezés az International Protecion (nemzetközileg elismert védelem) vagy Ingress Protection (behatás elleni védelem) szavak rövidítése, és egy teszteken alapuló szabványos besorolást jelent. A szabvány nemcsak telefonokra, számítástechnikai eszközökre, hanem bármilyen műszaki eszközre vonatkozik, és azt határozza meg, azok belső áramkörei mennyire védettek a külső behatásoktól.

Ha telefont vásárolunk, a leggyakoribb minősítés, amivel találkozhatunk, az IP67 vagy IP68 minősítés.

Ennek értelmezéséhez segítség, ha tudjuk, hogy az IP-védettséget jelző szám első számjegye a szilárd anyagokkal, míg második számjegye a folyadékokkal szembeni védelmet jelzi.

Érdemes az IP-védettségben 6-os számjeggyel kezdődő minősítést keresnünk, hiszen ez fedi a porálló készülékeket. 5-ös számjegy esetén, ha nem is káros mértékben, de bejuthat por a készülék belsejébe, ennél kisebb szám esetén pedig készülékünk egyáltalán nem porálló.

Vízállóság szempontjából a második számjegy az irányadó - ez azonban már fogósabb kategória, mint a porállóság. Hiszen a vízállóságot sokféleképp tesztelhetik - pl. egyáltalán nem mindegy, hogy 10 centiméter mély vagy 1 méter mély vízbe merítjük a készüléket, esetleg kis- vagy nagynyomású vízsugárnak tesszük ki -, ráadásul a tesztparaméterek gyártónként eltérhetnek.

A két leggyakoribb érték, az IP67 és IP68 vízállóságra vonatkozó számai azt jelentik, hogy a telefon belseje vízbe merülés esetén korlátozott ideig védett (7), illetve hogy víz alatt folyamatosan használható (8) a gyártó által meghatározott paraméterek szerint.

Ha az IP-védettséget jelölő számban X-et látunk valamelyik számjegy helyén, az arra utal, hogy nem tesztelték adott védettségre az eszközt, míg a perjellel elválasztott számok azt jelzik, ha többféle teszten átment egy adott készülék. Pl. Egy IP65/68-as minősítés azt jelenti, hogy az eszköz porálló (6), kisnyomású vízsugár ellen védett (5) és víz alatt folyamatosan használható (8).

Van azonban néhány szempont, amit nem árt észben tartanunk, amikor az IP-védettségre gondolunk.

Ahogy említettük, a tesztparamétereket a gyártók határozzák meg, így például az olyan értékek, mint a kisnyomású vízsugár nyomása vagy a víz alá merítés esetén a víz mélysége, tág korlátok közt mozoghatnak. Ráadásul a teszteket tiszta vízben végzik, így a vízálló minősítés nem jelent garanciát a vízben lévő sóval, klórral, vagy egyéb káros anyaggal szemben. Nem utolsó sorban pedig az IP-minősítés ellenére a legtöbb gyártó és forgalmazó a felhasználási feltételek közt rögzíti, hogy nem vállal garanciát vízkár esetére.

Összegezve tehát az IP-számot, és általában a por- és vízállóságot a legjobb, ha tájékoztató jellegűnek tekintjük mobiltelefon vásárlás esetén. Balesetek esetén mentőöv lehet, de a mindennapi használatot ne építsük az IP-védelemre - ha kockázatos körülmények közt (pl. poros munkahelyen, víz alatti filmezéshez, stb.) szeretnénk használni telefonunkat, lássuk el megfelelő védelemmel!

 

 

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.